Recepty maminek a ostatních
Recepty od Jarky Urbánkové
Polívaná buchta od Jany Peclové
25 dkg rozpuštěného tuku
2 sklenice práškového cukru (2dcl)
1 sklenice vlažné vody
2 lžíce kakaa
Zamíchat a jednu sklenici odlít!
Do zbytku přidat
4 celá vejce
prášek do pečiva
2 sklenice polohrubé mouky
Příprava:
Dobře zamíchat. Na vymazaném a vysypaném plechu za střední teploty upéct. Ještě teplé polít odloženou směsí, kam můžeme přidat trochu rumu. Posypat kokosem nebo oříšky.
Tvarohová bábovka od Jany Peclové
16 dkg másla
4 žloutky
20 dkg děcké krupičky
25 dkg cukru
50 dkg utřeného tvarohu
prášek do pečiva
Příprava:
Máslo, cukr, žloutky třeme. Přidáme tvaroh, špetku soli a krupičku s práškem do pečiva.
Těsto nalejeme do moukou vysypané fomy. Bábovka zůstane dlouho vláčná a má trošku jinou chuť než ostatní těsta.
Strouhaná buchta od Jany Peclové
40 dkg polohrubé mouky
1 lžíce roztliného oleje
3 lžíce kakaa
4 lžíce mléka
Náplň:
3 tvarohy
1 vanilkový cukr
4 celá vejce (z bílků sníh)
30 dkg cukru
3 lžíce másla
Příprava:
Na vále vypracujeme těsto. Rozdělíme na dvě části. Jednu dáme na plech a druhou do mrazáku.
Na těsto na plechu namažeme náplň, nahoru sníh a druhou stuhlou část nastrouháme a posypeme. Toto celé upečeme.
Strouhaná buchta (teď v sezoně jablek se asi bude hodit víc )
6 velkých jablek
40 dkg hladké mouky
15 dkg cukru
1 Hera
4 vejce (žloutky, z bílků sníh)
1/2 prášku do pečiva
Příprava:
Podusit jablka zbavená jadřinců. Mezitím ostatní suroviny smíchat a vypracovat v těsto.
1/4 těsta dát do mrazáku, zbylou část rozválet na plech. Naneseme jablka a sníh. Nahoru nastrouhat zmrzlé těsto.
Jednoduchá buchta - Šárka
2 vejce, 1/2 sklenky oleje, 2 sklenky pol. mouky, 1 sklenka cukru
1 prášek do pečiva, 1/4 l mléka.
Vše dobře promýcháme. Podle potřeb můžeme směs obarvit kakaem.
Vylejeme na plech. Ještě do neupečeného těsta vlejeme udělaný puning.
Upečeme a na teplou buchtu rozetřeme 2 kysané smetany. Dozdobíme treba Grankem.Dobrou chuť
Rychlý krtkův dort
2 vejce, 1/2 sklenky oleje, 2 sklenky pol. mouky, 1 sklenku cukru
1 prášek do pečiva, 1/4 l mléka, kakao.
Vše dobře promýcháme.
Hotový korpus rozkrojíme a vydlabeme naskládáme do díry banány,
na něj natřeme na hromádku hmotu ( tvaroh, kysaná smetana a drobky čokolády.
I třeba zajíci z velikonoc :o) )
To vše na třeme na banány a ze zbylého korpusu posypeme a uděláme krtkovu hromádku.
Kuřecí buchta - Eliška Halešová
Zelný prejt - Hanka Křížová
250g hlávkového zelí 200g měkkého salámu 2 vejce, 1-2 housky,
1,5dl mléka 1 menší cibuli, sůl česnek, majoránku, mletý pepř, zázvor,
nové koření, 1 lžička sádla(oleje) strouhanku.
Postup: Zelí očistíme,nakrájíme na drobné nudličky a spaříme vroucí vodou.
Necháme okapat, vsypeme do mísy, přidáme najemno nakrájený salám,
housku namočenou v mléce, vejce, nadrobno nakrájenou cibuli,
sůl česnek a ostatní koření dobře promícháme. Zapékací mísu nebo pekáček
vytřeme sádlem (olejem) , vysypeme strouhankou, rozložíme připravenou
směs a v troubě dokřupava zapečeme. Podáváme s brambory nebo jen tak samotné.
Směs receptů - Hana Křížová
RECEPTY_8.doc (541 kB)